Bijzondere zwam aangetroffen

8 december 2021

Op Smitzigt hebben we er sinds kort een bijzondere paddenstoel bij, de pruikzwam. Het is een aparte paddenstoel en bestaat uit lange bundels met stekels (die op haren lijken en dus ook op een pruik). Alle stekels groeien vanuit een stronk die de basis van de zwam vormt. De paddenstoel kan wel tot 25 cm groot worden. Pruikzwam is zeldzaam in Nederland en in Dordrecht een, voor zover bekend, nieuwe soort. De manier waarop de zwam op het hout is gaan groeien is bijzonder. Normaal groeit het in spleten van oude en wegkwijnende loofbomen, vooral van beuk. Deze zwam is gaan groeien op essenhout en ook op midden op het zaagvlak van een boomstam. Je kunt bijna zeggen dat door de kap van de boom de pruikzwam is gaan groeien op het gezaagde hout. We koesteren de paddenstoel en de stam waarop het groeit. Voorlopig houden wij de stam in de opslag. Wij gebruiken de boomstam voor een biodiversiteitsproject in de Dordwijkzone. Daar krijgt de paddenstoel binnenkort veilige groeiruimte.

 

Laatste nieuws