Werkzaamheden in de boomgaard Smitzigt

16 november 2023

Strenge eisen voor bouw geluidsscherm langs het spoor

Langs het spoor komt het 3e geluidsscherm van Amstelwijck. Het is nu in aanbouw. Een geluidsscherm moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Zo moet het o.a. goed bereikbaar zijn voor nood- en hulpdiensten. Er worden calamiteitenroutes en opstelplaatsen aangelegd. De gemeente Dordrecht maakt in opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een calamiteitenroute door de boomgaard van Smitzigt.

Vluchtroutes

In het geluidsscherm komen op vaste afstanden vluchtdeuren. Bij een onverwachte noodsituatie kan de brandweer en andere nood- en hulpdiensten het spoor bereiken. Treinreizigers kunnen het spoor via deze vluchtdeuren verlaten.

Opstelplaats en calamiteitenroute

De nood- en hulpdiensten moeten hun voertuigen parkeren. Dit doen zij op een speciaal gemaakte opstelplaats.

In de boomgaard komt tegenover de ‘oude’ inrit van Smitzigt een pad van grasbetontegels. Het pad wordt gevuld met grond en wordt ingezaaid met gras. Zo krijgt het een groene uitstraling. Dit pad noemen we de calamiteitenroute. Aan het eind van dit pad komt de opstelplaats evenwijdig met de bestaande spoorsloot. De calamiteitenroute en de opstelplaats moet geschikt zijn voor de zware brandweervoertuigen. Op deze manier wordt voldaan aan de eisen van de veiligheidsregio.

Poort

Ter hoogte van de aansluiting op de Smitsweg wordt door middel van een nieuw aan te brengen poort de calamiteitenroute afgesloten. Deze poort kan alleen worden geopend door de brandweer. Daardoor blijft de boomgaard voorlopig afgesloten gebied.

Wanneer?

Rond 11 december start het werk. We verwachten dat het binnen acht werkdagen klaar is.

 

Laatste nieuws