Op verkenningstocht in Amstelwijck

7 juni 2024

Van 31 mei tot en met 2 juni was het Weekend van de Natuur. Hierbij kon een rondleiding door het Wielwijkpark en Amstelwijck natuurlijk niet ontbreken. Sjoerd-Dirk El Fiachi, onze voormalige stadsecoloog, ging op verkenningstocht met een enthousiaste groep. Een aantal nieuwe bewoners van Amstelwijck was hier ook bij.

Sjoerd vertelde over het Wielwijkpark; de bijzondere beplanting die hier te vinden is en de vogelsoorten die hier voorkomen. In Amstelwijck blijven veel bomen behouden, die worden ingepast in de nieuwe wijk. Een voorbeeld hiervan is de essenstructuur langs de Smitsweg. Zo heeft Amstelwijck van het begin af aan ‘groene longen’.

Er wordt ook gebouwd met respect voor de vleermuis. Zo huist bijvoorbeeld de grootoorvleermuis in de hoeve bij de Smitsweg. Door nieuw aangelegde wandelpaden is de Oostkil beter begaanbaar. Uiteraard is de groep hierlangs gelopen. Bewoners gaven aan hier regelmatig bevers te zien. Helaas heeft de groep geen bever gespot, maar wel zijn of haar glijbaan.

In Amstelwijck en het Wielwijkpark wordt zo de natuurlijke kracht van het landschap versterkt. Sjoerd-Dirk had nog uren kunnen vertellen tijdens deze mooie en inspirerende wandeling.

Laatste nieuws