Amstelwijckdag 2022

Het complete programma

Amstelwijck wordt een bijzondere woonwijk. Een wijk waar groen en water centraal staan. We houden bij de bouw van Amstelwijck nadrukkelijk rekening met veranderende weersomstandigheden. Zoals bijvoorbeeld een gescheiden rioleringsysteem voor het regenwater en afvalwater van de woningen. We bouwen een natuurlijke thermostaat in. Het wordt dus een klimaatadaptieve wijk.

Omdat er veel te melden is, organiseert de gemeente weer een Amstelwijckdag op 8 oktober in Smitzigt. Je bent van 11.00 uur tot 15.00 uur van harte welkom op de Smitsweg 1. Je ontmoet daar vertegenwoordigers van de gemeente Dordrecht en tal van organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van Amstelwijck.

Eerste bewoners zetten we in het zonnetje

De Amstelwijckdag start om 11.00 uur met het speciaal officieel welkom van de eerste bewoners door de wethouders Maarten Burggraaf van Stadsontwikkeling (Ruimtelijke Ordening en Bouwen) en Tanja de Jonge (Klimaatadaptatie). We bieden de eerste bewoners een leuk, toepasselijk presentje aan. De wethouders doen een rondgang, welkomen de deelnemers van de Amstelwijckdag en maken een praatje.

Om 11.30 uur zijn de eerste bewoners welkom op de bouwplaats van ABB (ingang Oosterweg) voor een extra ‘officieel’ moment met de wethouders en Jan Dekker van ABB. Ook belangstellenden zijn natuurlijk welkom om daarbij aanwezig te zijn. Een van de woningen is dan geopend en de oplevering van de woning vindt dan plaats.

Wat kun je verder verwachten op de locatie Smitzigt?

Neem een kijkje in de unieke historie van Smitzigt (gemeente Dordrecht) 

Als je meer wilt weten over de hoeve van Smitzigt, moet je beslist langskomen. We vertellen je alle ins en outs over deze bijzondere hoeve en je kunt foto’s van toen bekijken. De hoeve van Smitzigt is een bijzondere hoeve, met een statige entree aan de Reeweg. Ook heeft het een winterhuis én een zomerhuis op de kopse kant van de grote landbouwschuur. Dat beide huizen vast zitten aan de grote schuur is uniek: we kennen daar in Nederland geen andere voorbeelden van. Op het erf van de hoeve staan verder nog een bakhuis en een koetshuis of wagenschuur.

Doe inspiratie op in onze pop up tuin (gemeente Dordecht)

Op het voorterrein, naast de entree aan de Smitsweg 1, vind je op 8 oktober onze pop up tuin. Hier doe je inspiratie op voor de aanleg van een praktische, onderhoudsvriendelijke groene tuin. In Amstelwijck staan groen en water nu eenmaal centraal. Jouw tuin wordt een belangrijk instrument om Amstelwijck watervriendelijk en hittebestendig te maken. Onze tuincoach zal tips geven over klimaatadaptief tuinieren en om 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur kun je workshops volgen over tuinaanleg. Meedoen? Geef je dan op via wijmakendordrechtgroen@dordrecht.nl
Wil je je van tevoren inlezen? Download dan de brochure ‘Een nieuw huis, een nieuwe tuin!’ van www.groenblauwdordrecht.nl. Uiteraard kun je op de Amstelwijckdag ook een brochure meenemen.

Knutsel een vogelhuisje van Dordts Hout

De lokale houtzagerij Dordts Hout geeft lokaal gevelde bomen uit Amstelwijck Midden een tweede leven. Ze verwerken het hout tot bruikbare producten en geven zo de bomen terug aan de stad. Op de Amstelwijckdag zijn diverse houten producten te zien en de mensen van de houtzagerij vertellen je er graag meer over. Maar als je graag zelf aan de slag wilt gaan, kan dat ook. Zo kun je je eigen vogelhuisje of iets ander maken van echt Dordts hout.

Laat je informeren over de ontwikkeling van Dordts-Buiten (Roosdom Tijhuis en Plegt Vos)

In het hart van Amstelwijck komt de buurt Dordts Buiten (deelgebied Amstelwijck Midden). Het belooft een bijzondere buurt te worden. Roosdom Tijhuis en Plegt Vos bouwen in dit gebied ongeveer 400 woningen met respect voor het bestaande groen. Er staan namelijk volgroeide bomen in het gebied. Die blijven zo veel mogelijk staan. De woningen worden daartussen en naast gebouwd. De bestaande poldersloten worden voorzien van natuurlijke oevers, de waterpartij de Oostkil krijgt meer ruimte en er komen plekken om regenwater op te vangen. Door de hele buurt planten we ook groen om de ecologische hoofdstructuur te versterken en aan te sluiten op het Natuur Netwerk Nederland, dat dwars door Dordrecht heen loopt.  De nieuwe wijk in steekwoorden:

• 40% van de buurt bestaat uit openbaar groen en water
• Volwassen bomen, lage struiken en groen wordt aangevuld met nieuwe aanplant
• Parkeren achter de woningen en autovrije zones aan de voorzijde
• Natuurlijke oevers en bloeiende bermen
• Gevels ingericht voor vogels, insecten en klimplanten
• Gebruik hernieuwbare grondstoffen en herbruikbare materialen
• Autovrije wandelroutes, fietspaden en diverse speelplaatsen voor kinderen
• Elektrische deelauto’s met laadpunten voor de buurt

De woontypen in Dordts-Buiten variëren van rijwoningen en twee-onder-een-kap, tot vrije kavels en levensloopbestendige woningen. Bovendien wekt iedere woning haar eigen energie op. De verkoop van de eerste fase met 78 woningen start op 2 november. Op de Amstelwijckdag vertellen de ontwikkelaars graag meer over de aanstaande verkoop en het plangebied. Je kunt woonimpressies bekijken en vragen stellen. Er zijn alleen nog geen verkoopdocumentatie en definitieve prijzen beschikbaar.

Laat je bijpraten over het Oostkilpad (gemeente Dordrecht)

Voor het Oostkilpad hebben we een voorlopig ontwerp gemaakt, dat de komende tijd definitief zal worden. Volgens dit ontwerp wordt de oever van de Oostkil aan één kant openbaar toegankelijk voor zowel voetgangers als fietsers. Er komt een pad met een breedte van 3 meter met half verharding. Dat zal het pad aantrekkelijker maken voor wandelaars dan voor fietsers. Er komt geen openbare verlichting. Het gebied langs het wantij is ecologisch waardevol voor onder andere vleermuizen.
Ten zuiden van de brugoversteek buigt het pad een stuk af van de Oostkil. Daar is voor gekozen om een groep waardevolle bomen te ontzien. Het pad slingert om bestaande bomen heen en op een aantal plekken zullen ook nieuwe bomen worden aangeplant.

Ga in gesprek over het Hans Petri kunstlandschap (gemeente Dordrecht)

Wil je weten hoe we het Hans Petri kunstlandschap gaan opknappen? Kom dan langs! Het afgelopen jaar hebben we met input van bewoners en andere partijen daarvoor een plan bedacht. Op de Amstelwijckdag vertellen we er meer over en kunnen we met elkaar erover in gesprek gaan.

Bekijk de maquette en een modelwoning in Amstelwijck Park (ABB)

Waarschijnlijk heb je het al gezien, de eerste woningen van Amstelwijck Park (Refaja-locatie) zijn bijna klaar. Binnenkort verwelkomen wij de eerste bewoners. Tijdens de Amstelwijckdag vertellen wij je meer over deze populaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve woonwijk. Daarnaast nemen wij de maquette mee naar Smitzigt, zodat je goed kunt zien hoe deze woonwijk wordt vormgegeven.
Wil je dit nieuwbouwproject in het echt zien? Dat kan! Tijdens de Amstelwijckdag opent ABB eenmalig onze hekken en deuren en kun je in één van de woningen kijken. Voor deze open dag hoef je geen afspraak te maken. We ontmoeten je graag op de Laan van Londen 1800.

Weet wat er in Wielwijk te koop is (gemeente Dordrecht)

In Amstelwijck komen geen basisvoorzieningen. Bij het ontwerp van de wijk is ervan uit gegaan, dat winkelcentra, scholen en andere voorzieningen voldoende voor handen zijn in de wijken Wielwijk en Sterrenburg. Maar wat is het aanbod en waar kun je dat precies vinden? Op de Amstelwijckdag geven we meer informatie over de voorzieningen in Wielwijk. Denk aan gezondheidscentra, scholen en de mogelijkheden voor buitenschoolse opvang. Ook vertellen we over de herinrichtingsplannen voor het Wielwijkpark.

Geluidscherm langs de A16 en N3 (Heijmans)

Voor Amstelwijck zijn in een jaar tijd twee geluidsschermen gebouwd aan de A16 en N3. Heijmans vertelt hoe de schermen technisch zijn opgebouwd en hoe er rekening wordt gehouden met de dieren en de planten bij en rondom de schermen in de groene omgeving. Benieuwd naar het eindresultaat? Laat je bijpraten.

Geluidsscherm langs het spoor (gemeente Dordrecht)

Informatie over het geluidsscherm langs het spoor. Zoals waar het komt, wat over de hoogte en de lengte van het scherm.

Eigenlijk zijn er reden genoeg voor een kennismaking met Amstelwijck.