Oostkil – en Polderslootpad

De historische Oostkil

Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 ontstonden de killen van Dordrecht. Killen of kreken zijn watergeulen, die door getijdenwerking vanuit zee het land introkken. De kil in tussen Amstelwijck en Dordtse Hout heet de Oostkil. De Oostkil is belangrijk voor dit gebied. Het water vormt aan de ene kant een buffer en aan de andere kant een verbindend onderdeel met de wijk Dordtse Hout. De kil verloopt grillig en heeft veel verschillende planten. In de Oostkil liggen meerdere eilandjes. Het is een plek waar ruimte is voor ontdekking, verrassing, ontspanning en rust.

Oostkilpad en Polderslootpad

De killen zijn voor het Eiland van Dordrecht een belangrijk onderdeel. Daarom is besloten om de oevers aan minimaal één kant openbaar toegankelijk te maken. Zo kunnen alle bewoners van Dordrecht hier van de natuur genieten. Er komen dus paden langs het water. Niets heerlijker dan een paar kilometer joggen in de ochtend, of een heerlijk ommetje in de avondzon.

Twee nieuwe bruggen

Tussen Amstelwijck Park en de Oostkil ligt een deel van het Oostkilpad. Zodra Dordts Buiten klaar is, trekken we het pad door. Een brug over de Poldersloot verbindt dan het pad. De brug is bewust iets verder van de Oostkil gepland, om het bestaande beeld zoveel mogelijk in stand te houden. Het wuivende riet en het water blijven zoveel mogelijk bewaard. Verderop komt nog een tweede brug over de Poldersloot. Dit wordt een bredere fietsbrug, die het fietspad tussen Dordts Buiten en Amstelwijck Park verbindt.

Natuurlijke sfeer

Riet, zegge, dotterbloem en reuzenbalsemien; je komt het allemaal tegen. Boomgroepen en struiken zorgen op sommige plekken voor beslotenheid. Afgewisseld door vrijstaande bomen en struiken zoals elzen, wilgen, populieren, hazelaars en bloesembomen als de meidoorn.

Met veel aandacht is de ligging en het materiaal van de paden bepaald. De paden worden half verhard. Hierdoor ziet het er natuurlijk uit en kan het (regen)water beter weglopen. Beide paden worden niet verlicht.

Langs het Oostkilpad en het Polderslootpad planten we nieuwe bomen en struiken.

De eilanden in de Oostkil

De eilanden in de Oostkil zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit in de wijk. Dit betekent ruimte voor een grote afwisseling van planten en dieren. Het is het gebied voor verschillende soorten bomen en voor bevers, insecten en vogels. We gaan hier al jaren voorzichtig mee om. De Natuur- en Vogelwacht onderhoudt de eilanden. Zij ruimen afgevallen takken en omgevallen bomen op. Het vrijkomende hout wordt zo veel mogelijk verwerkt op de eilanden. Het natuurlijke afbraakproces van deze stammen is goed voor de biodiversiteit.

Een deel van de eilanden is kaal of heeft maar weinig groen. Hier planten we nieuwe bomen en struiken. Zo bieden we meer bescherming aan alle dieren én komen we tegemoet aan de wens van de mensen in de wijk.

Doorsnede ter hoogte van Refaja-locatie