Ga voor een groene tuin
Jullie zijn vast al zeker bezig met de voorbereidingen voor het inrichten van jullie badkamer, keuken en huis. Heb je ook al nagedacht over de tuin? Een groene tuin is een rustpunt, waar je na een drukke werkdag kunt ontspannen of gezellig samen kunt zijn met vrienden. Daarnaast brengt tuinieren je buiten in beweging. Kinderen kunnen in de tuin spelen, er van alles ontdekken en ze kunnen er hun energie kwijt. Je haalt een stukje natuur dichtbij huis. En met een groene tuin ben je beter voorbereid op het veranderende klimaat. We helpen je graag op weg.
Ga voor een groene, levende tuin
Je hoeft echt geen groene vingers te hebben voor een eenvoudig te onderhouden groene tuin. Met deze tips helpen we je alvast op weg.
Onderzoek de mogelijkheden
Voordat je de tuin gaat aanleggen, is het belangrijk om te kijken naar de ligging van de tuin. Is er sprake van veel schaduw of juist veel zon in de tuin, of zit het er tussenin? Wat voor grondsoort ligt er in de tuin? Dit alles is bepalend voor het soort planten en bomen in de tuin.
Verbeter de bodem
Voor succesvolle beplanting is het verbeteren van de grond noodzakelijk. Op de juiste bodem kunnen planten beter voedingsstoffen opnemen en water wordt beter vastgehouden.
Kies makkelijke planten
De basis van een makkelijke tuin zijn bodembedekkers zoals bijvoorbeeld maagdenpalm of ooievaarsbek. Er is volop keuze! Plant voor hoogte en structuur ook heesters in je tuin, bijvoorbeeld een vlinderstruik, op een zonnige plek. Kies bij voorkeur vaste planten in plaats van eenjarige. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen.
Maak een groene schutting
Een heg is een mooie, betaalbare en onderhoudsvriendelijke oplossing om je tuin af te scheiden. Haagsoorten zijn bijvoorbeeld liguster, beuk en haagbeuk.
In plaats van een haag kun je ook van de schutting een groene erfafscheiding maken. Door deze te laten begroeien met klimplanten als klimop, kamperfoelie of in de volle zon zelfs een druif. Ook kan je gaaspanelen laten begroeien. Een groene schutting zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
Plant een boom
In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom. Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte, kleinere boom te vinden met bijvoorbeeld prachtige bloesem, vruchten of herfstkleuren. Kies voor een type boom die oud kan worden in de tuin zonder al te veel ingrepen of een (lei)boom die goed gesnoeid kan worden zoals een sierappel, krentenboom of bolacacia.
Vang regenwater op
Je kunt regenwater opvangen in een regenton. In een wadi, een verdiept stuk tuin, kun je ook regenwater opvangen en langzaam laten wegzakken in de grond. Verschillende soorten planten zoals bijvoorbeeld kattenstaart kunnen in de wadi groeien.
Vergroen je dak
Een plat dak op je huis, veranda, garage of schuur maak je groen met bijvoorbeeld sedumbeplanting. Het ziet er mooi uit, trekt dieren aan, zorgt voor verkoeling en isolatie en helpt overlast door regen te voorkomen.
Onderhoud je tuin
Ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, blijft enig onderhoud nodig. In het begin goed bijhouden, scheelt veel werk in de toekomst. In het najaar en in de winter kun je gewoon op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap. Veel nuttige diertjes zoals wormen, spinnen en insecten leven daar beschut en eten de blaadjes op. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt ieder jaar gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de bodem.
Najaar is het tuinseizoen
In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente en zomer gehad, waarin we jonge planten soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het meestal meer. Nieuwe aanplant droogt dan minder snel uit en dat scheelt weer water geven.
Meer inspiratie nodig?
Kijk op www.groenblauwdordrecht.nl/bewoners/maatregelen/. Hierop staan allerlei ideeën en tips die je verder helpen met jouw groene tuin. Op deze website vind je ook hoe je de hulp in kunt schakelen van de Tuincoach.
Ook op www.steenbreek.nl/tuintips kun je veel informatie vinden.
Voor tips bij de aanleg van een groene tuin of het maken van een beplantingsplan, kun je natuurlijk altijd terecht bij tuincentra en hoveniers. Zij vertellen graag welke planten goed zijn voor een groenblijvende en diervriendelijke tuin.